Liikuntapaikkamaksut ovat todellakin tarua ihmeellisempää!

Tässä vastaus vt. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pasi Koistisen ja vt. liikuntapäällikkö Eeva Saarisen esittämään kysymykseen (Aamuposti 25.10.2014).

Liikuntapaikkamaksuista käytävä keskustelu näyttää peittoavan alleen muut Riihimäen kaupungin vuoden 2015 budjettivalmistelussa olevat lukuisat muut isommat asiat, kuten perustettavat virat ja toimet.  Vapaaehtoisuuteen perustuvien seuratoimijoiden näkövinkkelistä olisi hyvä, että asioista keskusteltaisiin avoimesti – koskettaahan liikuntapaikkamaksut tuhansia ihmisiä ja satoja perheitä Riihimäellä sekä naapurikunnissa.

Seurat, niiden jäsenet ja kuntalaiset ovat jo vuosia olleet tilanteessa, että rahat eivät riitä kaikkeen. Seurat ymmärtävät, että myös Riihimäen kaupunki on nyt tässä tilanteessa. Toimintaa pitää ruveta sopeuttamaan käytettävissä oleviin tuloihin kaikilla tasoilla – tästä on myös kyse liikuntapaikkamaksuissa.  Seurojen ja myös kaupungin pitää pystyä sopeuttamaan toimintaansa ja tehostamaan sitä. Äkkijarrutuksella kumminkin tuhottaisiin hetkessä vuosia ja vuosikymmeniä rakennettu riihimäkeläinen seuraliikuntakulttuuri.

Seuraavassa näkemyksemme Koistisen ja Saarisen ”faktoista”.

1. Liikuntapaikkamaksujen tasosta
Valmistelussa olleet uudet Riihimäen liikuntapaikkamaksut olivat esityksen mukaan jäähallin junioreiden osalta Hyvinkääseen verrattuna 28 – 35%  ja Hämeenlinnaan verrattuna 20 – 31%. Uimahallin 25 m altaan osalta vastaavat luvut olivat Hyvinkääseen verrattuna 154 – 199% ja Hämeenlinnaan verrattuna 77 – 107%. Näiden vertailujen perusteella olemme eri mieltä siitä, että liikuntapaikkamaksut olisivat alueemme keskitasoa alhaisemmat.

2. Liikuntatoimen järjestämät kuulemistilaisuudet
Seurat kävivät kuulemassa liikuntapaikkamaksusuunnitelmia kahdesti. Mikäli kuulemistilaisuudet olisivat olleet aidosti vuorovaikutteisia, asioita ei nyt selviteltäisi täällä lehtien palstoilla. Kuulemistilaisuuksien hämäräperäinen osanottajamäärän rajaaminen kertoo näiden tilaisuuksien todellisen luonteen. Seurojen yhteisöllisestä luonteesta johtuen näihin tilaisuuksiin olisi tullut olla vapaa pääsy niin monella seuran edustajalla kuin seurat olisivat katsoneet tarpeelliseksi. Seuroille ei lähetetty mitään materiaalia ennen näiden ns. kuulemistilaisuuksien järjestämistä. Kukaan ei voi olettaa, että seurojen edustajat pystyvät tekemään noin tunnissa, minkä ajan kuulemistilaisuudet kestivät, perusteelliset laskelmat suunnitelmien vaikutuksista seurojen toimintaan.

Uimalan seurat toivat jo ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa selkeästi esille, että maksujen pohjaesityksessä on perustuvaa laatua oleva virhe. Tämän olisi virkamiesten suonut oivaltavan jo silloin, kun seurat tekivät oikaisuvaatimuksen syksyn 2014 maksuista.

Virkamiehet ovat valmistelleet liikuntapaikkamaksuasiaa jo puolisen vuotta ja edelleen siinä on monia kummallisuuksia ja virheitä.

3. Riihimäen Uimala
Uimalan seurojen käyttömaksujen perusteena on koko Uimalan kulut 1.500.000 €. Uimalaan kuuluvat: Maauimala ja Uimahalli. Maauimalassa on 50 m allas, 25 m allas, kaksi lastenallasta, liukumäki ja kahvio. Uimahallissa on 25 m allas, lastenallas, vesivoimisteluallas, kahluuallas, poreallas ja kylmäallas. Lisäksi Uimalassa on kuntosali, kaksi tilaussaunaa altaineen, kahviotilat, kokoustilat ja 15 työntekijän henkilökunta. Mikäli näiden kaikkien edellä mainittujen tilojen osalta lasketaan seurojen keskimääräinen käyttöasteprosentti jää se kevyesti alle 17%. Seurojen ryhmiä varten seuroilla on omat ohjaajansa ja uimalan henkilökunnasta seurat tarvitsevat toimintaansa tukemaan laitosmiesten ja siivoojien palveluita.

Liikuntatoimen käyttömaksuesityksen suurin ongelma lienee se, ettei virkamiehillä ole isossa kuvassa eikä pienemmässäkään käsitystä todellisista kustannuksista, joita seurojen toiminta aiheuttaa.  Laadittaessa maksuperusteita vuosiksi eteenpäin tulisi niiden olla avoimen tarkastelun kestäviä ja oikeudenmukaisia. Emme todellakaan haluaisi olla päätöksentekijän roolissa, sillä näin sekavan ja virheellisen valmistelun jälkeen vaatisi aikamoista uhkarohkeutta tehdä hyvillä mielin päätöstä asiasta, jossa on enemmän kysymyksiä kuin varmoja vastauksia!

Ehdotamme, että KUVA-jaos esittää Sivistyslautakunnalle uuden maksuperustetyöryhmän perustamista, johon  valitaan seurojen edustajia kaikista kaupungin liikuntatiloista.

Ehdotamme myös, että työlle varataan riittävästi aikaa, jotta se tulee tehtyä oikein ja perusteellisesti. Tämä tarkoittanee, että uudet maksut otettaisiin käyttöön vuoden 2016 tai 2017 alusta. Näin kaikille osapuolille jäisi aikaa tehostaa ja sopeuttaa toimintaansa jäsenistönsä  vaatimalle tasolle. Yhteisenä tavoitteenamme lienee, että urheiluseurat liikuttavat jatkossakin kuntalaisia.

Uiden ja sukeltaen; välillä syvissäkin vesissä,

Riihimäen Uimaseura puheenjohtaja Timo Nuora
Riihimäen Urheilusukeltajat puheenjohtaja Matti Rautamäki